LinkedInissä törmäsin ilokseni Jere Mäkisen kuvaan. Jännittävinä päivinä hänet tunnistaa kelta-mustasta paidasta ja sen keskelle sijoitetusta numerosta 7.
Jere on pelannut lentopallon mestaruusliigajoukkue Kokkolan Tiikereissä, jo vuodesta 2018. Minä olen kuvannut heidän edustuskasvojaan vuodesta 2011, merkittävän vähemmällä ymmärryksellä.
Saman tien nappasin Jeren yhteisööni. Päätin kysyä häneltä joitakin kysymyksiä, jotka liittynevät kaikkien nuorten pelaajien multitaskingiin uudessa kotikaupungissaan. Miten harjoitukset, pelaamisen, opinnot ja työn saa yhdistettyä toisiinsa Kokkolassa? Onko koulutuskirjo piilevä vetovoimatekijä?

Sähkön ja lentopallon perheyhteisö

Jere tuli joukkueseemme Rovaniemeltä, suoritti luokion sekä vuoden kestäneen armeijan ja sitten tie johti Centriaan kohti sähkö- ja automaatioinsinöörin papereita.
– Kiinnostusta riittää, kun isä ja kaksi veljistä ovat sähköalalla. Seura ja koulu joustavat, joten olen saanut kaiken hyvin yhdistettyä. Nyt olen kesätöissä Apex Automationilla, Jere kertoo. Siellähän se vetovoimatekijä piileekin.
Perheessä perintönä kulkee myös lentopallo: isä ja kaikki veljekset ovat sitä pelanneet. On ollut kiinnostavaa seurata keskimmäisen, eli Peetu Mäkisen uraa Japanissa.

Koronavuosi lentopallossa

Taitaa kuvaajankin työskentelyssä näkyä koronan aiheuttama vakavoituminen. Hymykuva vuosilta, jolloin alettiin pelata ilman yleisöä

Yleispelaaja, joukkuepelin laaduntekijä

Jeren rooli on yleispelaaja. Mitäs se tarkoittaakaan?
– Siinä tuskin ollaan kirkkaimmissa parrasvaloissa, mikä riippuu tietysti jokaisen joukkueen pelin rakenteesta. Tiikereissä tehtäväni on huolehtia puolustuksesta ja vastaanotosta ja tehdä mahdolliseksi se, että joukkue pelaa laadukkaasti, pelaaja lisää.
Kenttäpelaamistaan, peliälyään, vastaanottoa ja puolustusta sekä monipuolista hyökkäystään Jere pitää parhaina ominaisuuksinaan.
Luottopelaajaksi kehittynyt Jere nähdään useinmiten heti pelien avauskokoonpanossa. Hän on ollut perinteisen ruokaperunatuottaja, Veljekset Kuusiston, kummipelaaja. Kuusistot istuvat aktiivisesti otteluissa vakiopaikoillaan. Tämä yleisö, faneista sponsoreihin, muodostaa kovaäänisesti kannustavan Tiikerit-perheen.

Mitäs ne lentopalloilijan roolit ovatkaan:

https://yle.fi/a/3-10932204

Yleispelaaja Kokkolan Tiikerit Jere Mäkinen

Pelaajakuvissa otin sekä hymyilevän version että version joka kuvailee joukkueen vaarallisuutta vastustajana. Hymy kaudelta 2019-20

Tiikerit-perhe kannustajana

Mitkä ovat sitten tärkeimpiä menestyvän joukkueurheilijan ominaisuuksia? Jos ajatellaan kurinalaisuutta, yhteistyötä, yksilösuoritusten merkitystä, kommunikaatiota, jaksamista, kuntoa ja agressiivisuutta.
– Joukkuepelissä kaikkia noita tarvitaan, mutta lentopallon yleisillä lajitaidoilla päästään jo pitkälle. Kilpailutilanteessa pitää löytää myös oma agressiivisuutensa, muttei överiksi asti. Nämä tunteet johtavat kovempaan harjoitteluun ja haluun olla parempi. Lentopalloilijoista sanotaan, että ollaan v-mäisiä kentällä ja hyväkäytöksisiä velikultia sen ulkopuolella. Entisille joukkuetovereille saatetaan pelissä kuittailla, mutta ulkopuolella jo naureskellaan, Jere hymyilee.
Valmentaja Mikko Keskisipilän pelaajaläheinen tyyli miellyttää Jereä ja se on otteluissa helposti tulkittavissa.
– Hän antaa näkökulmia ja antaa pelaajien ajatella itse, Jere tiivistää.

Persoona päällimmäisenä pelaajassa ja pelissä

Tulevalla kaudella joukkue uudistuu jonkin verran. Millaista dynamiikkaa tarvitaan, kun toisiinsa hitsautuneisiin pelaajiin liittyy uusia erilaisia pelaajia?
– Jokainen on oma persoonansa ja on tärkeätä, että jokainen saa olla oma itsensä, silloin luo myös parhaan suorituksensa. Joskus yhteisen tekemisen hitsaamiseen tarvitaan enemmän aikaa, joskus vähemmän.
Joukkue psyykkaa itseään pelituulelle, kukin eri tavoin.
– Kuuntelemme musiikkia ja jokaisella on tähän omat keinonsa. Jos joku ei vaikuta olevan fiiliksissä, heitämme vitsiä avuksi, Jere jatkaa.
Pitkäaikainen viihtyminen samassa joukkueessa koostuu monista tärkeistä asioista. Motivaatiota tuli lisää varmaan siitä, kun joukkue sai pronssia keväällä 2021.
– Harmi, että silloin ei saatu peleihin yleisöä. Hieno huipentuma silloin koossa olleelle porukalle. Toisaalta se koko matka kauden alusta mitaliin asti oli tässä hienointa. Sama tavoite on meillä näinä kausina ollut.

Jere Mäkinen edustuskuvassa

Nappasimme Jerelle vaihtoehtoisen edustuskuvan someen. Toisaalta pelaajakuva taustoittaa kertovammin?

saattaisit pitää myös tästä:

https://edustuskuvaamo.fi/muotokuvan-retusointi/

Urheilutaustasta hyötyä

Millaisen työntekijän työnantajat sitten saavat huippu-urheilijoistamme?
– Urheilijasta saa tunnollisen ja rehdin, työnsä kunnialla tekevän suoraselkäisen työntekijän. Paineensietokyky kehittyy, kun kamppailee tiukkojan aikataulujen kanssa. Sitähän vaaditaan automaatioita ratkaisevassa teollisuudessa samalla lailla!

Nyt tiedät miten koulutuskirjo voi toimia vetovoimatekijänä!